Här kommer en historisk vandring från slutet av 60-talet fram till 1998
då Bergslagsrallyt firade 30 år.

Under  60-talet  arrangerades ett  flertal bilorienteringar  runt om  i Bergslagen.  Vid en av pris-utdelningarna i Lindesberg hösten 1967 kläcktes idén att gå ihop och arrangera en rally tävling. Samtliga sju arrangörs klubbar av bilorienteringar kallades till ett möte i Kopparberg.
Till detta mötet kom endast fyra klubbar. Dessa var Hällefors MK, MK Kopparberg, Ludvika MS och Nora MK som senare kom att kalla sig för Bergslagsklubbarna.

-Där bestämde vi oss för att dra igång redan kommande vinter, berättar Alf Bergdahl som var   med hösten 1967. 

Anledningen till att det blev just Nora som fick ta hand om start och mål första året var för att klubben tidigare hade arrangerat en SM-tävling i T (som står för tillförlitlighet).I januari 1968 arrangerades det första Bergslagsrallyt med start och mål i Nora.

- Det var rejäla tävlingar som arrangerades på den här tiden, minns Alf och berättar att den första tävlingen hade 40 mil specialsträcka och totalt omfattade tävlingen 70 mil.

- Oftast hade vi start på lördagseftermiddagen och matuppehåll i Ludvika och Fredriksberg. Målgången var på söndagsmorgonen. De körde alltså hela natten, berättar Alf som själv var tävlingsledare de fyra första åren.

Per Tjerneld från Sandviken vann första Bergslagsrallyt i sin Opel Kadett. Året därpå vann Leif Nilsson i en Porsche.

- 1970 vann, om jag inte minns helt fel, Ove "Bus-Ove" Eriksson. Året därpå tog Stig Blomqvist sin första Bergslagsrallyseger.

1972 segrade Ingvar Karlsson. Både Blomqvist och Karlsson fanns för övrigt med i 1994 års Bergslagsrally. 1973 beslutade Svenska Rallyt att deras tävling skulle köras utan dubb. Detta nappade Bergslagsrallyts organisationskommitté på som bjöd in till en klass utan dubb så att förarna fick prova på att köra dubbfritt. Det var Per Eklund som vann båda den dubbfria klassen och Bergslagsrallyt totalt.

Året därpå - 1974, infördes de nya klasserna - A och B, där bilarna klassades utifrån hästkrafter och vikt. Det var för övrigt detta år som bensinransonering var på antågande. Bergslagsrallyt kördes på lördag och ransoneringen skulle träda i kraft på kommande måndag. Segrade gjorde Bengt Nilsson bara några sekunder från Bergslagsrallyts förste segrare Per Tjerneld.

- Det var många som ansåg att vi "slösade bort" bensin, men vi var fast beslutna att inte ställa in tävlingen. Både Saab och Opel drog tillbaka sina fabriksstall, minns Alf och tillägger att det var det året som tävlingen haft flest antal startande (240 st).

De fyra arrangörsklubbarna fick 1975 förfrågan om att arrangera en internationell tävling och givetvis nappade de på det. De ansökte om att få arrangera ett EM, som sedan beviljades.

- Då kom Björn Waldegård i sin Lancia Stratos, men han tvingades bryta och i stället kunde Stig Blomqvist ta hem segern.

Samma år fick Bergslagsrallyt organisationskommitté frågan om de ville överta Svenska Rallyts VM-tävling. Något som de efter övervägande tackade nej till med motivering att de var fullt nöjda med att arrangera SM-tävlingar.

1975 började ett segertåg för Stig Blomqvist som vann tre Bergslagsrallyn i följd. Det var i sam-band med detta som Riksradion och Gunnar Åslund för första gången på allvar intresserade sig för tävlingen i Bergslagsskogarna.

- Han var nog först i landet med att direktsända en rallytävling i radio. När Blomqvist gick i mål som segrare lyckades Åslund med bedriften att få avbryta Hasse Tellemars "Ring så spelar vi" för en direkt intervju på mållinjen.

Året 1982 var det år då Stig Blomqvist kom till start med sin nya Audi Quattro. Detta var en sensation eftersom det var första gången som en fyrhjuls- driven bil körde Bergslagsrallyt. Givetvis var Blomqvist storfavorit inför sista och avgörande Björnjägarsträckan. Dessvärre körde Blomqvist av och Bror Danielsson vann sensationellt.

Åren gick och de fyra klubbarna var fast beslutna om att inte ställa in en tävling. Detta är ett beslut som de än i dag stolt kan visa att de hållit. Men det har varit nära, om inte annat klart ovisst,  vid ett  flertal tillfällen. 1989 blev ett sånt  där  år som  arrangörerna sent kommer att glömma. Svenska Rally tog Bergslagsrallyts tävlingsdag, vilket fick påföljden att arrangörerna bytte helt enkelt tävlingsdag med varandra. En vecka före start tvingades Bergslagsrallyt att skjuta upp tävlingen. Men det blev hektiskt in i det sista, så sent som några timmar innan start  var bansträckningen fortfarande inte definitiv. Men det blev en tävling till slut.

Ni minns väl rallyfebern som blossade upp i slutet av 1993 då Mats Jonsson petades av Toyota-stallet och ersattes av hans värste konkurrent Tomas "Gullabo" Jansson. Men då valde Mazda att stötta Mats som kom till Hällefors och Bergslagsrallyt i en för Mats nästan helt okänd bil. Till detta skall läggas att Stig "Mäster" Blomqvist gjorde rallycomback, fullt uppbackad av Ford. Det blev dock tävlingen där Mats Jonsson, trots att han med startnummer 1 fick ploga sig igenom tävlingen, visade vilken duktig förare han är. Det var ingen av hans tippade konkurrenter som rådde på honom. Gullabo körde av vägen och bröt. Istället vann sensationellt Anders Nilsson från Köping i sin tvåhjulsdrivna Opel Kadett GSI.

1995 års tävling hade JSM-status och vanns av Jonas Wigren från Valdemarsvik. 

1995-1997 låg start och mål i Hällefors. 1998 var start och mål i Nora igen, då rallyt firade 30 år. Det året körde man som man gjorde förr, det vill säga alla sträckor i mörker med första start från Nora 15.01 och målgång söndag morgon.

Många pratar om, och minns då Björnjägarns minne var 10 mil lång, hela startfältet befann sig på sträckan samtidigt, Stig Blomkvist körde rallyt i sin Saab 99 Turbo och tvingades tanka halvvägs in på sträckan. En av Sveriges mest klassiska rallysträckor!PARTNERS


Ludvika kommun

Ljusnarsbergs kommun
 
 

© Bergslagsrallyt 2014
bergslagsrallyt@tele2.se